Zwerfafval van bekers voorkomen

Stel je voor dat het terrein na een succesvol festival níet bezaaid ligt met plastic bekers en dat alle gebruikte bekers tijdens een volgend festival wéér gebruikt worden. Hoe? Met een afvalvrij bekersysteem. 

Een afvalvrij bekersysteem helpt je de hoeveelheid afval met maar liefst 95% te verminderen. Want de recyclebare of herbruikbare bekers belanden niet op de grond, maar worden naar de bar, een inleverpunt of de afvalbak gebracht.

2 soorten bekersystemen

Binnen het afvalvrije bekersysteem kun je gebruikmaken van twee soorten systemen. Namelijk het organiseren van een evenement met herbruikbare bekers óf met recyclebare wegwerpbekers. 

  • Herbruikbare bekers zijn hardcups die je na reiniging meermalig kunt gebruiken. 
  • Wegwerpbekers zijn bekers die je één keer gebruikt en daarna weggooit. Nadat de bekers gescheiden worden ingezameld, kunnen ze door een recyclingbedrijf verwerkt worden tot dezelfde nieuwe bekers.  

 

Aan de slag

Met een afvalvrij bekersysteem

Wil je direct aan de slag? Download dan het kennisdocument Afvrij bekersysteem en lees de evaluatie en de cijfers & resultaten van het Leidens Ontzet 2019. 

Kennisdocument

Download hier het kennisdocument Afvalvrij bekersysteem. Wat is een afvalvrij bekersysteem en hoe organiseer je dit? Hoe maak je beleid? Hoe creëer je draagvlak? Welke wet- en regelgeving is er? Dit document geeft antwoord op deze vragen en helpt je bij de voorbereiding van een evenement met een afvalvrij bekersysteem. 

Evaluatie

In dit evaluatierapport van het Leidens Ontzet lees je hoe de organisatie dat in 2019 heeft aangepakt. Dankzij de invoering van het afvalvrij bekersysteem zijn er tijdens het Leidens Ontzet in 2019 meer dan 500.000 plastic wegwerpbekers bespaard en is er ruim 5.000 kilogram aan zwerfafval voorkomen. 

Cijfers en resultaten

Alle cijfers en resultaten van het afvalvrij bekersysteem tijdens het Leidens Ontzet (2019) op een rij? Deze infographic over het statiegeldbekersysteem geeft een snel overzicht van alle feiten en cijfers met betrekking tot de hoeveelheid zwerfafval, de reiniging en het resultaat.

Regelgeving

Ga je met een afvalvrij bekersysteem aan de slag? Er komt steeds meer landelijke wet- en regelgeving, zoals de richtlijnen voor single use plastics (SUP) en statiegeld op kleine flesjes. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een bekersysteem voor je evenement. Ook gemeentes stellen steeds vaker voorwaarden voor het verkrijgen van een vergunning, bijvoorbeeld aan het soort herbruikbare of recyclebare bekers. 

Aan de slag

Tips & tricks

Waar moet je aan denken voordat je een evenement organiseert met een afvalvrij bekersysteem? 

Inspiratie

Laat je inspireren

Kun je meer inspiratie gebruiken? Bekijk de succesvolle voorbeelden van het Leidens Ontzet, Awakenings, Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix, gemeente Zwolle en ontvang tips van CircularPET.

Leidens Ontzet 2019

Voorheen belandde er zo'n 42 kilometer aan plastic bekertjes op de grond tijdens het Leidens Ontzet. En dus ook in de grachten. Dat moest veranderen. Deze video laat zien hoe Leiden dit heeft aangepakt en dit samen met de verschillende partijen tot een daverend succes heeft gebracht.

Awakenings 2019

Naar aanleiding van nieuwe regelgeving in Amsterdam, introduceerde Awakenings in 2019 een statiegeldsysteem op softcups. De vier shows die door circa 4.000 bezoekers per avond werden bezocht verliepen boven verwachting goed. Afval recyclen voor een betere wereld, de bezoekers van Awakenings doen het graag. 

Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix

Heineken wil in Nederland over 10 jaar volledig circulair zijn met alle verpakkingen en promotiematerialen. Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix was een mooie kans om de rPET bekers op grote schaal in te zetten. De sleutel tot succes? Ketensamenwerking.

Tips van CircularPET

Afvalvrije bekersystemen op evenementen zijn volop in ontwikkeling. Chiel Veldhuisen van CircularPET deelt zijn ervaringen en plannen en geeft een aantal waardevolle tips. 

Lees het hier 

Impact op het milieu

The LCA Centre heeft de milieueffecten van verschillende soorten drinkbekers voor evenementen onderzocht. Elke situatie vraagt om een andere oplossing, maar de uitkomsten geven jou als organisator of beleidsmaker wel houvast bij het bepalen van de beste opties. Meer weten over welke duurzame keuzes je als organisator of beleidsmaker kunt maken? 

Bekijk het rapport

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van evenementen en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.