Statiegeld op kleine flesjes
Sinds 1 april 2023 betaal je statiegeld (€ 0,15) op blikjes en kleine water- en frisdrankflesjes. Het systeem is hetzelfde als voor de grote flessen.
Meer over statiegeldSupporter van Schoon is verhuisd. Bekijk ons nieuwe adres op de contactpagina.
ContactEen bananenschil blijft twee jaar op straat liggen. Een uitgespuugd kauwgompje wordt pas na twintig jaar afgebroken. En een plastic flesje nooit. Het zwerfafvalprobleem is complex. De oplossing begint met de juiste kennis over zwerfafval. Over afbraaktijden en afvalbestrijding, maar ook over succesvolle samenwerkingen, nieuwe wetgeving en educatie.
Drie handige pagina's over zwerfafval en hoe je daarmee efficiënt en effectief kunt omgaan.
Petflesjes, wattenstaafjes, tasjes: teveel plastic afval komt op stranden en in de zee terecht. De Europese Unie wil dit een halt toeroepen en heeft de Single Use Plastic-richtlijn opgesteld. Wat zijn de belangrijkste maatregelen en wat betekent het voor bedrijven?
Bezoekers en beheerders storen zich aan de hoeveelheid zwerfafval die achterblijft in parken en recreatiegebieden, zeker na een mooie zonnige dag. Hoe pak je dit zwerfafval effectief aan? En wat doe je tijdens piekdrukte of een evenement?
Het project ‘Friesland 100% zwerfafval-vrij’ is een groot succes. Maar hoe zet je zo’n regionale samenwerking met gemeenten, milieuorganisaties, afvalverwerkers, ondernemers, scholen, verenigingen en – heel belangrijk – bewoners op?
Welk soort afval belandt het vaakst waar? Rijkswaterstaat heeft het in deze infographic per gebiedstype (bijvoorbeeld een winkelgebied of de berm van een weg) in kaart gebracht. De samenstelling van het zwerfafval is onderverdeeld in 'take-away', 'snoepen', '(kleine) drankverpakkingen, 'overige eet-, drink- en supermarktverpakkingen', 'overige kunststoffen' en 'papier'. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn niet meegenomen.
Benieuwd naar de precieze samenstelling van zwerfafval in Nederland?
Naar infographic zwerfafvalSinds 1 april 2023 betaal je statiegeld (€ 0,15) op blikjes en kleine water- en frisdrankflesjes. Het systeem is hetzelfde als voor de grote flessen.
Meer over statiegeldFeiten, cijfers en kennis
Hoe zorg je voor minder afval op een festival? Hoe werken beloningssystemen bij het bestrijden van zwerfafval? En hoe zet je jongeren aan om hun afval op de juiste manier weg te gooien? In de Kenniswijzer Zwerfafval vind je feiten, cijfers en kennis over alle thema’s rond zwerfafval. Van reiniging tot gebiedsbeheer en van gedragsverandering tot educatie. Een onmisbare informatiebron als je professioneel of als vrijwilliger met afval bezig bent.
Naar de KenniswijzerTips tegen zwerfafval
Winkels en horeca zijn verplicht de omgeving schoon te houden. Ligt er rommel, vraag het ze dan op te ruimen. Zwerfafval in jouw straat meld je bij de gemeente.
Gooi afval, klein of groot, altijd in de vuilnisbak. Of neem het mee naar huis en lever het gescheiden in. Is de afvalbak vol? Zet je afval er dan niet naast. Dan kunnen dieren en de wind er ook niet mee vandoor gaan.
Doe mee met een opruimactie in je eigen buurt of in een natuurgebied. Zelf je eigen straat schoonhouden? Vraag dan bij de gemeente of gratis grijpers beschikbaar zijn.
Voorkomen is altijd het best. Neem dus een (stoffen) boodschappentas mee, gebruik een duurzaam waterflesje en haal je koffie-to-go in een eigen beker.
Hoe feestelijk ook, laat ballonnen niet buiten op. Ze komen uiteindelijk op straat of in de natuur terecht. Niet alleen vervuilend, maar ook gevaarlijk voor dieren.
Natuurlijke resten ook onder zwerfafval vallen? Er een woord bestaat dat een combinatie is van hardlopen en zwerfafval opruimen? Bekijk hieronder alle feitjes en tips over zwerfafval.
Er ook huisdieren zijn die zwerfafval rapen? Zoals de bijzondere zwerfafvalhond Joy.
De vorm en de kleur van een afvalbak bepalen hoeveel mensen de bak gebruiken?
Het woord ‘ploggen’ (hardlopen gecombineerd met zwerfafval opruimen) officieel is opgenomen in de Van Dale?
Ook natuurlijke resten, zoals de schillen van groenten en fruit, onder zwerfafval vallen?
Op de hoogte blijven?