Wist je dat een wegwerkbeker een levensduur heeft van 6 tot 8 minuten?  En dat er dagelijks in Nederland bijna 9 miljoen wegwerpbekertjes gebruikt en weggegooid worden? En dat ze in de top 10 staan van meest gevonden zwerfafval? Jody Koenders wilde daar iets aan veranderen en heeft een recyclebare statiegeldbeker ontwikkeld: WeCup. 

Jody heeft de wereld letterlijk zien veranderen: “Tijdens mijn carrière als snowboarder heb ik hele gletsjerlandschappen zien verdwijnen. Dat heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Na mijn sportcarrière kreeg ik een marketingfunctie in de kledingindustrie. Een industrie die niet altijd vriendelijk is voor de wereld en ik was er niet echt happy. Dus toen een neef vroeg om samen een koffiezaak te openen, had ik daar wel oren naar, maar alleen als we voor zero waste zouden gaan. Dat was best een statement, en het vroeg om allerlei praktische oplossingen om deze belofte waar te maken. We verzamelen koffieprut om oesterzwammen te kweken, sparen plastic doppen voor het KNGF en proberen niks van het voedsel weg te gooien. Van restjes brood maken we croutons voor de soep.” 

‘Geen goede reclame’ 

Het idee voor WeCup ontstond noodgedwongen, door covid. “Onze koffiezaak Bar Gast ging op 1 oktober 2020 open. Twee weken later moesten we dicht vanwege covid en stapten we over op to go. Daar waren we niet op ingesteld, maar het is wel onze redding geweest.” De keerzijde: overvolle prullenbakken van alle wegwerpproducten. “Dat onze - met de hand gestempelde - beker op de grond lag, was geen goede reclame. In het buitenland bleken er wel herbruikbare bekers te zijn en ik besloot om dat ook in Nederland voor elkaar proberen te krijgen. Een half jaar lang deed ik research en werkte ik in de nachtelijke uren aan mijn plan.” 

Wegwerpbekervrije gemeente 

Jody presenteerde zijn plan aan de gemeente Haarlem. “Daarin pleitte ik ervoor om van Haarlem de eerste wegwerpbekervrije gemeente van Nederland te maken. De gemeente omarmde mijn plan en steunde ons financieel vanaf dag 1. Toen durfde ik de stap te zetten en mijn spaargeld te investeren om de bekers in Nederland te laten produceren.” Jody en zijn neef begonnen met een proef met 13 koffiebars. “De bekers zijn gemaakt van polypropyleen, een hard kunststof dat 100% recyclebaar is, en vrij van schadelijke stoffen.” Na de proef betaalde de gemeente het eerste jaar van het abonnement op WeCup voor de ondernemers. “Ook hebben ze mij gekoppeld aan de koplopersgroep Circulaire Restaurants met allerlei horecaondernemers die voor verduurzaming willen gaan”, vervolgt Jody “Niet alle zaken hadden to go en konden dus meedoen. Daarom ging ik zelf ook zoeken naar koffiezaken. Inmiddels doen bijna 30 ondernemers in Haarlem en omgeving mee en zijn we bezig met uitbreiding in Utrecht, Amsterdam, Zandvoort en Bloemendaal. Mijn ambitie? Heel Nederland!” 

‘Die euro krijg je weer terug’ 

Ondernemers die mee willen doen met WeCup betalen een jaarabonnement en bestellen zelf de bekers en deksels. “Wij zorgen voor productie en recycling”, legt Jody uit. “Een wegwerpbeker kost 5 à 8 cent.  

De WeCup kost 1 euro, maar die krijg je weer terug van de klant, dus uiteindelijk is dat goedkoper. En klanten reageren heel positief op het systeem, 65% van mijn klanten kiest voor een WeCup.” Klantenbinding, een duurzame propositie en minder afval zijn andere voordelen van de statiegeldbeker én ondernemers zijn meteen voorbereid op de nieuwe regelgeving voor wegwerpbekers en -verpakkingen. Vanaf 1 juli 2023 moeten klanten namelijk gaan betalen voor een wegwerpbeker, én ondernemers moeten vanaf dat moment een herbruikbaar alternatief kunnen aanbieden. WeCup is zo’n alternatief. 

‘Dit geeft me energie’ 

“Het geeft me heel veel energie om hiermee bezig te zijn”, besluit Jody zijn verhaal. Ook krijg ik een kick als ik ondernemers heb overtuigd om over te stappen op WeCup. Ik ben heel trots, zeker!” 

Ondernemers, gemeenten en bedrijven die vragen hebben of zich willen aansluiten, kunnen mailen naar info@wecup.nl. Of neem een kijkje op de WeCup-website. 

Doe jij ook iets om zwerfafval te voorkomen? Stuur een mail naar info@nederlandschoon.nl en misschien zetten we jouw initiatief, groot en klein, ook een keer in het zonnetje!