Bedrijventerreinen behoren tot de top vier van meest vervuilde gebieden in Nederland. Dat is voor bedrijven én bezoekers een ergernis. Hoe komen ondernemers, parkmanagers en gemeenten gezamenlijk tot een schoner bedrijventerrein? Tijdens het webinar op 22 september vertelden Nederland Schoon, de gemeente Sittard-Geleen en Stichting CLOK over hun pilot en het stappenplan dat ze daarbij volgden.
Bekijk het hele webinar
Benieuwd naar het hele webinar? Bekijk dan de video onderaan.
Acht stappen naar een schoon bedrijventerrein
Na een inleiding van Ingrid Goethart, directeur (a.i.) van Nederland Schoon, over de rol van Nederland Schoon in de komende jaren waarbinnen maatregelen op locatie (waaronder bedrijventerreinen) een centrale rol vervullen, vertelde Rinze van der Born over de pilot op drie bedrijven-terreinen: bedrijventerrein Hoendiep in Groningen, bedrijventerrein Graan voor Visch in Haarlemmermeer en BedrijvenStad Fortuna in Sittard. Als Senior Projectleider Aanpak & Relatiebeheer bij Nederland Schoon behoren bedrijventerreinen tot zijn werkgebied. Hij leidde de deelnemers aan het webinar door het gevolgde stappenplan. Dat bestaat uit acht stappen, in drie fases: voorbereiding, uitvoering en monitoring & evaluatie. In de eerste fase geeft een 0-meting inzicht in het zwerfafvalprobleem, stimuleer je draagvlak onder ondernemers en krijg je via een enquête meer zicht op hun gevoel voor verantwoordelijkheid. In de uitvoeringsfase bespreek je de resultaten met alle stakeholders, stel je een plan van aanpak op en voer je dat uit. In de laatste fase breng je met een 1-meting de resultaten in kaart en evalueer je samen de aanpak. Na het uiteenzetten van het stappenplan deelde Rinze de belangrijkste bevindingen van de pilot. Zoals het ontbreken van basisvoorzieningen voor afval, de voor de reinigingsdienst slecht bereikbare plekken waar afval zich ophoopt en het probleem dat fastfood-consumenten ’s avonds vaak de parkeerplaatsen vervuilen.
Een schone herstart in Sittard
Via een video horen de deelnemers daarna Yvonne Salvino-Meijer aan het woord, die als bestuurslid BedrijvenStad Fortuna meewerkte aan de pilot in Sittard. Zij kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking met Stichting CLOK en Nederland Schoon. Zij vonden elkaar toen Yvonne een berichtje plaatste op LinkedIn over de zwerfafvalsituatie op en rond BedrijvenStad Fortuna. Dat bedrijventerrein kampt al vele jaren met afvaloverlast. Volgens Yvonne omdat het een heel divers terrein is, waar zowel ondernemers en sportaccommodaties als scholen en fastfood-bedrijven gevestigd zijn. Er was al vaker tevergeefs geprobeerd het zwerfafval te lijf te gaan, dus de verschillende partijen stonden aanvankelijk niet te juichen. Toch lukte het de gemeente om samen met het parkmanagement, Stichting CLOK en Nederland Schoon om de ondernemers opnieuw te overtuigen aan de slag te gaan. En met resultaat, bleek uit de 1-meting. Yvonne geeft eerlijk toe dat het terrein er nu niet meer zo mooi bij ligt als net na de pilot. Maar als wethouder met economie in haar portefeuille is ze erop gebrand om voort te bouwen op wat de pilot gebracht heeft.
Stichting CLOK als partner voor je aanpak
Jeroen Bosma, Senior Projectleider bij Stichting CLOK, sluit de rij van deze webinar. Stichting CLOK (Centrum voor Lokale Ondernemers Kringen) is een actief kennisnetwerk dat de kracht van een duurzame lokale en regionale economie stimuleert. Het is een samenwerkingsverband tussen gemeenten, bedrijven en bedrijvenverenigingen en parkmanagers. De organisatie kent betrokken deelnemers uit meer dan 150 gemeenten en heeft zeven regioteams. Jeroen legt uit waarom juist Stichting CLOK samen met Nederland Schoon betrokken was de pilots op bedrijventerreinen in de gemeenten Haarlemmermeer, Groningen en Sittard-Geleen. De laatste pilot, BedrijvenStad Fortuna, licht Jeroen verder toe. Hij vertelt onder meer over de serie adviesmaatregelen in de verschillende fasen van het stappenplan. Die lopen uiteen van een beter afvalbakkenplan tot een tijdelijk meldpunt en van gebiedsadoptie door ondernemers tot afspraken over handhaving. Jeroen duidt ook de verschillen tussen de 0- en de 1-meting in Sittard.
Na een vragenronde sluit dagvoorzitter Eline Faber de webinar af met Ingrid Goethart, die de deelnemers oproept ook rond hun bedrijventerrein de samenwerking te zoeken en aan de slag te gaan voor een schone omgeving.
Meer informatie
Ga je in 2023 aan de slag met de bedrijventerreinenaanpak? Neem dan contact op met Rinze van der Born via rvanderborn@nederlandschoon.nl
Meer weten over het stappenplan, de pilots en inspirerende voorbeelden? Bekijk dan de uitgebreide informatie over de aanpak bedrijventerreinen.
Heb je vragen over het webinar? Neem dan contact op via info@nederlandschoon.nl
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.