Een wasstraat voor herbruikbare bekers? In Enschede en in Hengelo is het sinds kort werkelijkheid voor de regionale horeca. Dit plan van poppodium Metropool vond in beide gemeenten steun én financiering uit de Zwerfafvalvergoeding.
Stoeiende studenten
“Ik wilde al langer af van plakkende vloeren vol plastic bekers en bergen afval waar we het milieu mee opzadelen”, vertelt Michiel Toenink van poppodium Metropool, dat een vestiging in Enschede én in Hengelo heeft. Als Manager Operations bestiert hij de dagelijkse gang van zaken op beide locaties. “Tijdens corona had ik alle tijd om daar een plan voor te smeden. Het werd de onderzoekscasus van de leergang bedrijfskunde die ik toen volgde. De SUP-regelgeving maakte een oplossing voor plastic in 2021 nog nijpender. Toen heb ik samen met Hengelo Promotie studenten van Hogeschool Saxion ook met mijn casus laten stoeien. Uiteindelijk lag er een goed doortimmerd plan voor een regionale wasstraat voor herbruikbare bekers.”
Vervangen door hybride wasstraten
“In de gesprekken met de gemeenten maakten we het plan concreet”, vervolgt Michiel. “Wat we uiteindelijk hebben gedaan, is de bestaande afwasmachines van onze twee locaties vervangen door hybride wasstraten. Die kunnen zowel de vieze borden, bakjes en het bestek van onze restaurants aan als de herbruikbare drankbekers van onszelf en van andere horecaondernemers. Op maandagen en dinsdagen gebruiken we de overcapaciteit van onze wasstraten in Enschede en Hengelo enkel en alleen voor de herbruikbare bekers. En dat willen we ook nog eens het liefst doen door de inzet van mensen die op de arbeidsmarkt maar moeilijk een baan vinden. Zo vullen we het begrip duurzaamheid zo breed mogelijk in.”
Door twee gemeenten omarmd
Nicolette Hoogeveen, beleidsadviseur afval bij de gemeente Enschede: “We waren dolblij met de volledig uitgewerkte aanpak die Michiel vorig jaar bij ons op tafel legde. Het verduurzamen van vooral evenementen had al langer onze aandacht. Bijvoorbeeld door het energieverbruik te verminderen en te zorgen voor minder milieubelastende transportkilometers en een kleinere afvalberg. Daarover zaten we met evenementenorganisatoren en horecaondernemers om tafel. En ook met onze buurgemeente Hengelo, waarmee we vaak nauw samenwerken. Het plan van Michiel hebben beide gemeenten meteen omarmd: het scheelt plastic in de horeca en bij grote buitenevenementen zoals Koningsdag. Als ondernemers in hun eigen stad terecht kunnen, scheelt dat onnodige kilometers naar een wasstraat in het westen. Beter voor de portemonnee en beter voor het milieu!”
Anderhalf miljoen bekers minder
“Uit de Zwerfafvalvergoedingen konden wij en de gemeente Hengelo de nieuwe wasstraten steunen met subsidie”, vult Nicolette aan. “Mooi, want dit plan paste perfect in onze duurzame doelstellingen.” Michiel: “Onze ambitie is om zo veel mogelijk regionale evenementenorganisaties en horecaondernemers aan te laten sluiten. Met de twee wasstraten kunnen we jaarlijks voorkomen dat er zo’n anderhalf miljoen plastic wegwerpbekers op de afvalberg belanden. Mooi dat de gemeenten en de horeca dat samen voor elkaar krijgen!” Nicolette: “Als tip voor andere gemeenten: samenwerken is voor mij het sleutelwoord geweest. Zorg eerst voor enthousiasme en draagvlak bij betrokken afdelingen zoals cultuur en evenementen. Betrek daarna ook snel extern relevante partijen bij je plan. Je zult ontdekken dat er veel gedeelde belangen zijn!”
Geïnspireerd? Vraag nu de Zwerfafvalvergoeding aan!
Heb je als gemeente ook mooie plannen voor de aanpak van zwerfafval? Vraag dan vooral de Zwerfafvalvergoeding 2023-2024 aan. Dat kan tot en met 30 november 2023. De handleiding Zwerfafvalvergoeding 2023-2024 loodst je door de aanvraag en verantwoording van de Zwerfafvalvergoeding 2023-2024. Ben je op zoek naar meer inspiratie over de besteding van de Zwerfafvalvergoeding? Bekijk dan een aantal succesvolle zwerfafvalaanpakken.
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.