De Nederlandse Tijmen Sissing werd wereldberoemd door het opruimen van afval in Azië. Hij heeft zich nu als doel gesteld om wereldwijd 100.000 vuilniszakken te verzamelen in 365 dagen. Dit doet hij niet alleen, maar met een hele community van Trashpackers.
De hoogste tijd om deze 'Trashpacker man with a mission' aan de tand te voelen over zijn gevecht tegen het wereldwijde zwerfafvalprobleem én hoe hij zo succesvol daartegen in actie komt.
Waarom ben je begonnen met opruimen?
"Mijn opruimacties zijn eigenlijk begonnen als een sociaal experiment. Bij toeval had ik in een week tijd met meerdere backpackers gesprekken over het zwerfafvalprobleem in Azië. Ik was destijds in Cambodja. Die gesprekken bleven voornamelijk bij 'zeiken op de lokale bevolking' en daar heb ik het niet zo mee. Bovendien is het niet alleen een probleem van de locals, maar van de hele wereld en zien veel mensen de impact van het toerisme niet. Ik stelde voor om op te gaan ruimen bij de rivier achter ons hostel, om te zien of meer mensen zouden meedoen. Zij waren sceptisch, ik was enthousiast. Dus de dag erna startte ik met opruimen en binnen vijf minuten tijd stonden er lokale mensen om me heen filmpjes te maken, staken hun duim omhoog of gaven me een hand en bedankten me. Eén iemand dacht zelfs dat dit een soort taakstraf was, haha! Toen wist ik: ik maak iets los en juist dát vond ik nog interessanter dan de hoeveelheid vuilniszakken die ik had opgeruimd. Zo ben ik begonnen met het concept achter The Trashpacker.”
Waarom lukt het jou om mensen aan te zetten tot actie?
"Ik ben niet de enige backpacker die opruimt. Het verschil zit hem denk ik in dat ik de psychologie hierachter vooral interessant vind en daar verder mee wilde experimenteren. Een omgeving opruimen is heel goed, maar honderd mensen aan het denken zetten heeft een groter rendement. Een toerist je land zien opruimen is natuurlijk een beetje gek. Je overtuiging zal hoogstwaarschijnlijk zijn ''toeristen komen naar mijn land om lekker op het strand te liggen''. Als je dan een toerist het strand ziet opruimen, komt dat niet overeen met je overtuiging en zo gaan mensen erover praten. Toen ik die momentum te pakken had, ben ik als een idioot elke dag gaan opruimen en postte ik dat op Facebook. Binnen een week had ik 10.000 volgers. Toen kwam ik ineens in het nieuws in China en Maleisië met 'Dutch tourist becomes a sensation for Malaysia'. Ik heb toen een 'Trashpacking Tour' gedaan van noord naar zuid Borneo. In een maand tijd hebben zich 442 locals bij mijn cleanups aangesloten en hebben we 959 vuilniszakken opgeruimd. Dat is rond de 7.000 (!) kilo."
Waar ben je geweest en wat ga je de komende tijd doen?
"Ik ben net terug in Nederland na 3,5 maand trashpacken in Maleisië, Thailand, Cambodja, Vietnam en Singapore. Ik heb diverse cleanups georganiseerd en lesgegeven aan meer dan 1.800 kinderen. Mijn doel is om dit jaar aan 5.000 kinderen les te geven. Wat ik nog toffer vind, is om te zien wat de community teweeg brengt. Harrie, die afgelopen maand met 540 vuilniszakken de Trashpacker van de maand was, ging viraal met één van zijn cleanups in Vietnam. Die video had 4,5 miljoen views! De lokale bevolkig in Ho Chi Min City deed een Christmas Cleanup op Eerste Kerstdag en dat kwam op de Vietnamese televisie. Nu zijn er Trashpackers communities in meer dan de helft van alle provincies van Vietnam met honderden locals die dagelijks opruimen. Op de wereldkaart van trashpackers.org zie je dat veel cleanups zich verspreiden over Zuidoost-Azië en mensen met allerlei creatieve ideeën komen."
Hoe kom je aan geld? Word je gesponsord?
"We zijn bezig met het aanvragen van een ANBI-status en zoeken sponsors. Als er voldoende financiële steun is, kunnen we beginnen aan onze grote droom. In 2020 willen we met een busje touren met daarin een geïntegreerd recycle systeem, waarmee we opgeruimd plastic kunnen omtoveren tot producten. We willen hiermee onder andere langs scholen gaan om kinderen te inspireren en les te geven. Daarnaast willen we dat Trashpackers vuilniszakken als het ware kunnen 'doneren'. Dat je voor elke vuilniszak die je upload € 0,10 voor stichting Trashpackers ophaalt. Dit geld gebruiken wij vervolgens weer voor projecten die bijdragen aan een schoner milieu."
TRASHPACKER YEAR CHALLEGE: DOE MEE!
Wereldwijd 100.000 vuilniszakken verzamelen in 365 dagen: dat is de Trashpacker Year Challenge. Wil jij ook Trashpacker worden en de uitdaging aangaan voor een schonere wereld? Dat kan! Maak op de website van Trashpackers een eigen actie aan en start meteen met opruimen. Je hoeft natuurlijk niet aan de andere kant van de wereld te zitten om betekenisvol te zijn!
Volg Trashpackers ook op Facebook en Instagram.
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.