Klein afval in een rioolput gooien hebben we allemaal wel eens gedaan. Toch weten veel mensen niet dat die putten vaak in verbinding staan met de zee. Dat wat iemand in zo’n put gooit, kan uiteindelijk in de zee belanden. Daarom is de internationale stichting EndPlasticSoup een campagne gestart om mensen hiervan bewust te maken. Landen als België, Frankrijk en Estland doen al mee.

In Nederland wordt deze actie uitgevoerd door onder andere de Rotaryclubs. Zo ook in Katwijk, Rotterdam en Heemstede. In die laatste plaats startte de gemeente eind mei 2022 met het leggen van 50 tegels. Samen vormen deze tegels een wandelroute die mensen verder bewust moet maken van het op de juiste manier weggooien van plastic afval. 

Zee in de Achterhoek en Liemers 

Zelfs gemeenten die veel verder weg liggen van de zee doen mee, zoals Aalten, Doetinchem en Duiven. Zij plaatsen geen tegels, maar spuiten met biologisch afbreekbare verf de boodschap bij straatputten. Samen met Waterschap Rijn en IJssel werken deze gemeenten er hard aan om de kwaliteit te verbeteren van het open water dat in verbinding staat met de zee. Denk aan sloten, rivieren, meren en beken. Hierin is de afgelopen decennia veel verbeterd, maar de hulp van inwoners blijft hard nodig. Bijvoorbeeld om medicijnen, micro-plastics en andere milieuvreemde stoffen weg te houden uit het rioolwater. Daarom sluiten deze gemeenten zich aan bij deze campagne en delen ze de boodschap #hierbegintdezee. 

Ook ‘Hier begint de zee’ in jouw gemeente? 

Stuur een bericht naar endplasticsoup@gmail.com voor meer informatie over de stoeptegels. Op de website van EndPlasticSoup is meer informatie te vinden over andere acties om de plasticsoep tegen te gaan.