Supporter van Schoon is verhuisd. Bekijk ons nieuwe adres op de contactpagina.

Contact

Op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden stond zwerfafval in de top twee van ergernissen onder ondernemers. Nu rijden dak- en thuislozen wekelijks met een bakfiets over het terrein. Met veel plezier verzamelen ze er het zwerfafval. Parkmanager Harm Mink vertelt hoe die bijzondere samenwerking tot stand kwam.    
 
“De Hemrik is midden jaren zeventig gebouwd aan de oostkant van Leeuwarden”, schetst Harm. “Het is een fors terrein waar zo’n 350 ondernemers hun onderkomen vinden. Heel divers: van autodealers tot groothandels en van schoonmaakbedrijven tot fitness-studio’s. De meeste zijn aangesloten bij onze bedrijvenvereniging, die dit jaar ook alweer 35 jaar bestaat.”

Anoniem en onbespied

“Regelmatig peilen we via een enquête de tevredenheid onder onze leden”, vervolgt Harm. “Tevreden zijn ze zeker, maar we vragen bewust door naar hun ergernissen om te kijken waar verbetering schuilt. Uit de laatste resultaten spraken twee duidelijke ergernissen: hardrijdende auto’s en zwerfafval. Ondernemers houden hun eigen omgeving meestal goed schoon. Het afval komt voornamelijk van voorbijgangers en bezoekers, die zich op zo’n bedrijventerrein anoniem en onbespied wanen. Heel af en toe dumpen ze hier zelfs hun huisvuil. Aan dat rondslingerende afval moest wat gebeuren, vond ik. Voor advies heb ik eerst contact gezocht met Nederland Schoon.”

Samenwerking met Skrep

In het gesprek met Nederland Schoon ontstond een goed idee: “Al pratend kwamen we op de gedachte om contact te zoeken met opvangorganisatie Zienn, die op ons bedrijventerrein een activiteitencentrum voor dak- en thuislozen heeft. Zij hebben het programma Skrep, waarmee ze mensen zonder dak boven hun hoofd begeleiden naar het leven dat ze willen leiden. Dat doet Skrep met betaalde activiteiten zoals huisraad sorteren voor de kringloopwinkel, licht productiewerk en woonwijken vrijmaken van bladeren en onkruid. De Skrep-medewerkers zouden wel eens oren kunnen hebben naar een samenwerking waarbij hun cliënten De Hemrik helpen schoonhouden.”

Een bevriende fietsenzaak

“Dat idee bleek zeker een goed idee”, zegt Harm met een glimlach. “Voor een aantal mensen die Skrep begeleidt, is buiten zwerfafvalrapen een fijne en zinvolle bezigheid, die structuur in het leven brengt en voor extra zakgeld zorgt. We kwamen wel snel tot de conclusie dat De Hemrik te groot is om te voet schoon te houden. Het is ondoenlijk om steeds zo ver met afvalzakken te sjouwen. Bij een bevriende fietsenzaak, ook op ons eigen terrein, heb ik gekeken naar een goede bakfiets met versnellingen. Daar bleek toch nog een aardig prijskaartje aan te hangen. Maar ook daarvoor vond ik in gesprek met Nederland Schoon een mooie oplossing.” 

Bestickerde bakfiets


“Nederland Schoon stelde voor om de bakfiets te laten sponsoren door de ondernemers”, legt Harm uit. Tegen betaling plakten we een sticker met hun logo op de bakfiets. Hoe groter het bedrag, hoe groter de sticker. Zeker twaalf ondernemers deden direct mee, zodat de bakfiets al voor de helft betaald was. We lieten de bestickerde bakfiets feestelijk binnenrijden in het activiteitencentrum van Skrep om er echt een moment van te maken. Sindsdien maken de cliënten van Skrep wekelijks met een grote glimlach hun ronde over ons terrein.” Tevreden concludeert Harm: “Het mes snijdt aan alle kanten, want hun werkplezier zorgt dat het hier een stuk schoner is. Bij de laatste schouw deze zomer hebben we dat ook echt vastgesteld.”