Tijdens World Cleanup Day op zaterdag 19 september heeft een recordaantal van 39.000 geregistreerde deelnemers zich ingezet om zwerfafval op te ruimen. Samen organiseerden zij meer dan 2.500 verschillende schoonmaakacties verdeeld over het hele land, van buurtbewoners die samen aan de slag gingen om hun straat op te schonen tot actieve ploggers die tijdens het hardlopen zwerfafval in natuurgebieden ruimden. 

Met de speciaal ontwikkelde Litterati-app werd het gevonden zwerfafval geregistreerd. Daaruit bleek dat dit jaar de sigarettenpeuk op nummer één van meest gevonden zwerfafval staat. In totaal zijn in Nederland 127.211 stuks zwerfafval geregistreerd. World Cleanup Day werd dit jaar georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. 

Trots 

Helene van Zutphen, directeur van Stichting Nederland Schoon: “We zijn erg trots op het succes van deze editie van World Cleanup Day. Het is bewonderenswaardig dat zoveel buurtbewoners, scholieren, bedrijven en organisaties dit jaar samen de handen uit de mouwen hebben gestoken. Dankzij een inspirerende en vruchtbare samenwerking met Plastic Soup Foundation konden we gezamenlijk nog meer mensen op de been krijgen. Al deze mensen geven hiermee het signaal af om afval niet op de grond te gooien. We kunnen het niet genoeg benadrukken: een goede samenwerking is de sleutel tot een geweldig resultaat.” 

Alle hens aan dek 

Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation: “Onze keuze om samen te werken met Nederland Schoon past bij de huidige tijdgeest. Alle, maar dan ook echt alle hens aan dek is nodig om het tij te keren. Van consument en milieuorganisatie tot industrie en overheid. Zelfs de staatssecretaris is dit jaar de straat op gegaan met een grijper. Ik had dat nooit gedacht.” 

Frans Timmermans: “Meer plastic in de zee dan vis” 

World Cleanup Day werd tijdens een livestream feestelijk geopend door Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en gelauwerd met de Politieke Pluim van Plastic Soup Foundation. Hij vertelde waarom het plasticprobleem hem zo aan het hart gaat: “Ik ben net grootvader geworden en tegen de tijd dat mijn kleinzoon mijn leeftijd zou hebben, zou er meer plastic in de zee zijn dan vis. Dat kunnen we ons niet veroorloven!”. Over het probleem van plasticafval, dat in het milieu nooit verteert maar uiteenvalt in steeds kleinere stukjes plastic, was hij heel duidelijk: “Microplastics zijn een directe aanslag op onze gezondheid. Het is echt levensgevaarlijk wat er gebeurt. Gelukkig kunnen we er iets aan doen!”. 

Kleinschalige opschoonacties maken het verschil 

Door het hele land werden verschillende opschoonacties georganiseerd. Juist deze kleinschalige en lokale acties maken het verschil, benadrukken de organisatoren. In de provincie Limburg gingen veel deelnemers aan de slag met het schoonmaken van de oevers van de Maas om te voorkomen dat het zwerfafval, vaak achtergelaten door recreanten, in de rivier belandt. Ook in de omgeving van Vlaardingen stonden natuurgebieden centraal. Daar gaf Staatsbosbeheer met helpende hand van vele vrijwilligers de Vlaardingse Broekpolder en het Balijbos een flinke opschoonbeurt. Andere deelnemers zetten zich juist in om hun eigen woonomgeving zwerfafvalvrij te maken. De eigen stoep, straat of buurt werd flink onder handen genomen. 

World Cleanup Day 2020 in cijfers 

Sigarettenpeuken staan dit jaar met stip op nummer één van meest gevonden zwerfafval. Plastic is opnieuw het meest gevonden materiaal. 74% van al het gevonden zwerfafval is gemaakt van dit materiaal. Metaal en papier volgen met respectievelijk 12% en 11% . Een belangrijke bron voor de cijfers van meest gevonden zwerfafval is de Litterati-app. Deelnemers hebben hier het gevonden zwerfafval mee geregistreerd. Uit dit overzicht blijkt dat Nederlanders wereldwijd de actiefste gebruikers zijn van Litterati. In totaal zijn er voor World Cleanup Day 2020 in Nederland 127.211 stuks zwerfafval geregistreerd. Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 7 miljoen zwerfafvalitems getagd. Deze data vormen een waardevolle bron van informatie om het zwerfafvalprobleem in kaart te brengen.