“Wat bezielt iemand om zwerfafval te rapen en dat ook nog eens te registreren?”, dacht Stef Hoitink ruim vier jaar geleden over Dirk Groot, ook bekend als de ‘Zwerfinator’. Maar al fietsend door de buitengebieden in de Achterhoek zag Stef steeds meer zwerfafval in de bermen liggen. Hij begon het afval op te rapen en later ook te registreren. Inmiddels staat de teller op bijna 25.000 stuks zwerfafval.
“Meestal ga ik op zondagochtend op pad met mijn mountainbike. Dan trek ik mijn fietskleding aan en doe mijn rugzak om. Die is mij heilig.” De route laat Stef afhangen van de wind. “Ik kijk hoe de wind waait en begin tegen de wind in.” Sinds hij zwerfafval raapt, schieten de toertochten met zijn fietsclub er meestal bij in. “Ik stelde voor om met de fietsclub samen te gaan rapen. Maar dat ging vanwege corona niet door.” De motivatie is bij Stef zelfs zo groot dat hij na 25 jaar in de bouw als afvalcoach aan de slag is gegaan bij Buha in Doetinchem. Een organisatie die afval ophaalt en de publieke ruimte beheert.
Flinke workout
”Toen ik in 2018 begon met zwerfafval rapen, kreeg ik op een ochtend zo vier rugzakken vol. In mijn rugzak passen rond de 70 items. Dus reken maar uit hoe vaak ik tijdens zo’n ronde van mijn fiets stap, hem neerleg, het afval opraap en in mijn rugzak stop en mijn fiets weer oppak. Dat is een flinke workout en na een paar uurtjes ben ik wel op.”
‘Wat heb je nu weer opgehaald pap?’
Na een tijdje ging Stef het geraapte zwerfafval registreren met de app Litterati. “Ik vind het onhandig om mijn mobiel te pakken op de mountainbike. Daarom leeg ik de rugzak bij een prullenbak om alles op de foto te zetten. Thuis tag ik alle foto’s in de app: blikje, aluminium, merk, et cetera en dat deel ik op social media. Soms ben ik daar zo twee uur mee bezig. Zelfs de kinderen zijn vaak nieuwsgierig: ‘goh pap, wat heb je nu weer opgehaald?’. Ik zit bijna op 25.000 stuks zwerfafval. Het eerste jaar raapte ik 10.000 items op, vorig jaar 9.000 en dit jaar zijn het er bijna 6.000. Wat mij bezielt? De voldoening die het me geeft als ik na een fietstocht 250 stuks afval heb kunnen opruimen.”
Zelfs weer tijd om te toeren
Er ligt steeds minder zwerfafval op de routes van Stef. Soms heeft hij zelfs weer tijd om met zijn fietsclub te toeren. “Wat me echt opvalt, is de afname van de plastic flesjes”, vervolgt Stef. “Die namen veel ruimte in waardoor mijn rugzak snel vol zat. Ik kan nu 20 kilometer fietsen voor een volle rugzak in plaats van 10 kilometer. Hopelijk gaat het ook die kant op met de blikjes als daar straks statiegeld op zit.”
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.