Een snoeproute klinkt als iets uit een sprookjesverhaal, maar de praktijk is minder idyllisch. De term verwijst naar de route tussen scholen en supermarkten of snackbars, waarlangs veel zwerfafval ligt. Met projectonderwijs en de Snoeproute-aanpak van Nederland Schoon gaat mbo Noorderpoort samen met gemeente Groningen en Nederland Schoon het zwerfafval vanaf dit najaar te lijf.
Goed burgerschap
“Leefbaarheid in de buurt van Noorderpoort is een punt van aandacht”, zegt Sanne Kompaan, docent op de school. De wijk klaagt over de hoeveelheid zwerfafval, en daarom wil de school daar iets aan doen. “Wij willen ook graag onze duurzame doelen halen en tegelijkertijd willen we studenten hiervan bewust maken. Bewoners moeten zich op hun gemak voelen in de wijk. Ik erger me ook aan zwerfafval, het hoort bij goed burgerschap dat je dat opruimt.”
Actieve rol voor leerlingen
Om die doelen kracht bij te zetten, nam de school contact op met Nederland Schoon. Eind augustus starten ze nu samen met de gemeente een project over de snoeproutes rond Noorderpoort. Leerlingen kunnen zich inschrijven voor dit projectonderwijs, en worden zo intensief betrokken bij de oplossing. Anja Bouma van Blouw Advies begeleidt het project namens Nederland Schoon. “We moeten natuurlijk nog beginnen, maar het is fantastisch dat het initiatief vanuit de school komt. Zij zijn een belangrijke partij, en het is daarom extra fijn dat leerlingen een actieve rol krijgen.”
De leerlingen zullen belangrijke vaardigheden opdoen, verwacht Sanne. Dat begint al met de gebiedsanalyse die ze zullen uitvoeren. “Bovendien organiseren we eind september de week van de Meer Gezonde Jaren, daar sluit dit project heel goed op aan.”
Samen de wijk in
Wat gaan de leerlingen dan doen met de betrokken partijen naast de gebiedsanalyse? Anja: "Door samen met de betrokken ondernemers van supermarkten en restaurants, buurtvereniging, gemeente, bewoners om de tafel te zetten, ontstaat er sneller een gezamenlijk commitment. We lopen samen een schouw en vullen het formulier in dat de situatie beschrijft. We kijken of de basis op orde is: Zijn de voorzieningen er? Staan ze op de juiste plek? Worden ze vaak genoeg geleegd? Vallen ze op? Zit de opening aan de goede kant? Is de bak groot genoeg? Zo leert iedereen op een andere manier naar de route en de omgeving te kijken. Daarbij kijken we bijvoorbeeld niet alleen naar het afval, maar ook naar de staat van onderhoud en de aanwezigheid van graffiti en andere kenmerken. Het is waardevol om dat samen met alle betrokken partijen te doen, want er ontstaan allerlei gesprekken tijdens zo’n schouw. Iedereen leert elkaar kennen, dat levert veel informatie op.”
Het is heel mooi om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de leefbaarheid van de wijk. Leerlingen doen nieuwe vaardigheden op en hebben straks een succeservaring. We kunnen eigenlijk niet wachten om te beginnen.
Ook aan de slag met de Snoeproute-aanpak?
Wil je in jouw gemeente op een of meerdere snoeproutes het zwerfafval mogelijk halveren? Neem dan voor hulp en advies contact op met Suzanne Akkerhuis, of bekijk het stappenplan op de speciale Snoeproute-pagina van onze website.
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.