Overheden, bedrijven en ngo’s die communiceren over zwerfafval, vinden elkaar sinds maart dit jaar bij Schouders onder Schoon. Ingeborg van Egmond, een van de initiatiefnemers bij Rijkswaterstaat, vertelt welke voordelen dit nieuwe platform biedt.   

“In Nederland zijn heel veel partijen actief met het bestrijden van zwerfafval en het stimuleren van schoon gedrag met communicatiecampagnes. Bij Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zochten we naar een manier om die partijen met elkaar te verbinden om van elkaar te leren. Dat werd het platform Schouders onder Schoon." 

  

Brengen en halen  

“We zijn er voor iedereen die werk wil maken van minder zwerfafval. Gemeenten, belangenorganisaties, bedrijven, brancheorganisaties: iedereen kan zich aansluiten. Onder meer de gemeenten Amsterdam en Utrecht, Staatsbosbeheer, Stichting De Noordzee, Nederland Schoon, McDonald’s en Coca-Cola wisten ons al te vinden. Ik roep alle partijen op die medestanders willen leren kennen om kennis te delen over communicatie rond zwerfafval. Of je nu vooral komt halen of brengen: je bent welkom. Om een schoner Nederland te bereiken is het belangrijk dat we niet los van elkaar het wiel uitvinden. Dat we alle valkuilen en successen kennen.”  

Complete jongerencampagne  

“Alle gemeenten kunnen hun voordeel doen met wat Schouders onder Schoon biedt, ook de wat kleinere. Grotere gemeenten met meer menskracht en budget zijn makkelijker in staat om zwerfafvalcampagnes te ontwikkelen en op te tuigen. Voor wie dat lastiger is, hebben we allerlei toolboxen met communicatiematerialen. Een complete toolbox voor een jongerencampagne bijvoorbeeld. Dit jaar richt onze campagne zich op parken, omdat jongeren juist daar in coronatijd vaak te vinden zijn. Onder de noemer ‘Je plek schoon achterlaten. Zó gefikst!’ kunnen gemeenten met hun lokale partners daar direct mee aan de slag.”  

Onderzoek naar weggooigedrag  

“Naast die jongerencampagne hebben we bijvoorbeeld toolboxen voor communicatie rond het statiegeld op plastic flesjes, voor de aanpak van kauwgom en voor het uitzetten van een infoquête over zwerfafval in een buurt, wijk of hele stad. We doen ook onderzoek naar de effectiviteit van communicatie over schoon gedrag. De uitkomsten daarvan delen we in rapporten en in interactieve kennissessies. Zo hebben we dit jaar onderzocht welke interventies wel en niet werken om het weggooigedrag van jongeren te beïnvloeden. Het eindrapport en de presentatie van de kennissessie hierover zijn op onze site te downloaden.”  

Afvalvrij in één dag  

“Dit jaar organiseren we nog zeker twee interessante kennissessies. De eerste is op 20 oktober en daarin delen we de lessen die te leren zijn uit een aantal campagnes die in 2021 liepen. Op dit moment zijn we bovendien bezig met een pilot in enkele gemeenten onder de ambitieuze titel ‘Maak je gemeente afvalvrij in één dag’. Bij die proefaanpak willen we ontdekken hoe je het maximale haalt uit de samenwerking tussen de gemeente en haar bewoners, ondernemers en organisaties. De uitkomsten daarvan vertalen we natuurlijk weer naar middelen en materialen die onze deelnemers kunnen gebruiken. Kortom, wie strijdt voor schoon heeft genoeg redenen om zich vandaag nog bij ons aan te sluiten.”   

Ook deelnemen?  

Geïnteresseerd in de voordelen van Schouders onder Schoon? Vul dan het contactformulier op de website in. Houd ook de website in de gaten en abonneer je op de Nieuwsbrief Zwerfafval van Rijkswaterstaat.