Supporter van Schoon is verhuisd. Bekijk ons nieuwe adres op de contactpagina.

Contact

Je hebt de struggle vast wel eens gehad: zo’n zompig papieren rietje in je mond terwijl je lekker je drankje aan het drinken was. Plastic rietjes beslaan 0,3% van het totaal aan zwerfafval. Dit lijkt misschien weinig, maar elk stuk zwerfafval is er één teveel. Rietjes staan in de top 10 van meest gevonden wegwerpplastic producten. Er zijn verschillende alternatieven voor een plastic rietje, bijvoorbeeld gemaakt van metaal, glas, bamboe of papier. Maar wat is nou het beste herbruikbare alternatief? 

Herbruikbare rietjes

 

Metalen en glazen rietjes 

Ten eerste de metalen rietjes. Dit rietje gaat heel lang mee maar je moet ‘m wel 150 keer gebruiken om de milieukosten van de productie eruit te halen. Zodra je het rietje meer dan 150 keer gebruikt, wordt het milieuvriendelijker om een metalen rietje te gebruiken. Een groot voordeel is dat metalen rietjes heel sterk zijn en je er jaren plezier van kan hebben. Als het rietje toch in zee belandt, is het alsnog minder schadelijk dan plastic omdat het niet in kleine stukjes breekt en er minder eetbaar uitziet voor zeedieren. Ook een goed alternatief zijn de glazen rietjes. Deze zijn eveneens recyclebaar en moeten 45 keer gebruikt worden om de milieu impact en de productiekosten eruit te halen. 

Bamboe rietjes 

Dan de rietjes van bamboe. Deze rietjes moeten 27 keer gebruikt worden om de CO2 en de productie kosten eruit te halen. Bamboe zelf is de minst schadelijke optie als het in de natuur belandt aangezien dit materiaal onbewerkt is. Bamboe is vrij van pesticides want die zijn niet nodig voor de groei van bamboe. Wel is bamboe een minder stevig materiaal dan bijvoorbeeld metaal en kunnen ze sneller kapotgaan.  

Papieren rietjes 

Misschien heb je het zelf wel ervaren, maar papieren rietjes gaan snel kapot en zijn niet herbruikbaar. Papier is wel een betere optie dan plastic omdat het minder energie en CO2 uitstoot kost in het maakproces. Het grote nadeel is wel dat het maar één keer gebruikt kan worden.  

Welke optie kies jij? 

Het is lastig te benoemen wat nou echt de beste optie is. Maar in alle gevallen geld: hoe langer en vaker je het gebruikt des te beter het is voor het milieu. Voor welk alternatief ga jij?

Wil je meer weten?

Bovenstaande informatie komt voort uit een onderzoek verricht door Grafman & Adler. Het hele onderzoek over (herbruikbare) rietjes lees je hier. 

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.