Bij koffiebranderij Miss Morrison kan je altijd je eigen pot, blik of de originele verpakking waarin de koffie verkocht wordt vullen met koffie. De Delftse ondernemer is al bijna 10 jaar actief in de wereld van koffie. Vestigingsmanager Mieke geeft aan dat het helemaal niet moeilijk is voor ondernemers om hergebruik in een winkel toe te passen of duurzamer te ondernemen. Soms moet je even creatief denken, maar er is altijd wel een oplossing voor jouw onderneming.
Koffiezakje gaat jaren mee
Standaard krijg je bij Miss Morrison de koffie in een zakje. “Veel vaste klanten knippen thuis heel voorzichtig het bovenste randje eraf, zodat ze het zakje kunnen hergebruiken. De volgende keer dat ze koffie halen bij Miss Morrison kunnen die in dezelfde verpakking weer meenemen.” Mieke vindt het goed om te zien dat ook haar klanten al zo bewust bezig zijn met hergebruik. “Ze krijgen dan ook nog wat extra koffie van mij. En dat zakje gaat soms jaren mee, als mensen echt heel secuur zijn.”
Herbruikbare blik of eigen verpakking
Miss Morrison onderscheidt zich door klanten aan te moedigen hun eigen verpakkingen mee te nemen. Zo bieden ze koffieblikken aan waar één kilo koffie in kan. Klanten betalen eenmalig voor de aanschaf van het blik, die ze daarna keer op keer kunnen gebruiken. Naast dat Miss Morrison zelf herbruikbare alternatieven biedt, kan je bij hen ook terecht met je eigen verpakking om koffie te halen. Mieke: “Eigen verpakkingen zijn altijd welkom, een glas, een pot, iets met een dekseltje, altijd goed.”
Win-winsituatie
Ook voor ondernemers kan het voordeling zijn als consumenten steeds meer gebruik maken van herbruikbare alternatieven. Het inkopen van verpakkingen is natuurlijk kostbaar, zegt vestigingsmanager Mieke. “En dan zijn onze zakjes ook nog eens slecht voor het milieu, omdat ze van een combinatie van papier aan de buitenkant en aluminiumfolie aan de binnenkant gemaakt zijn.” Ze vindt het enorm zonde dat de verpakking thuis dan vaak weer weggegooid wordt. Voor ondernemers hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om duurzamer te handelen, zo zegt Mieke. “Soms moet je even creatief nadenken. Kijk naar de mogelijkheden binnen jouw branche. Maar als je eenmaal wat hebt gevonden, zoals een herbruikbaar alternatief, werkt dat prima!”
Gewoonte
Dat consumenten nog niet altijd maken van herbruikbare alternatieven komt volgens Mieke vooral door gewoonte. “Vaak gooien mensen de bonen thuis gelijk in een blik. Dan zeg ik: neem dat blik maar mee! Dan vullen we het blik en hoeft er geen zakje meer omheen.” De vestigingsmanager snapt dat mensen er niet altijd aan denken, maar vertrouwt erop dat steeds meer mensen in de toekomst sneller voor herbruikbare alternatieven kiezen.
Eerlijke bonen
De bonen die Miss Morrison inkoopt zijn groen. Het groen verwijst zowel naar de kleur van de ongebrande bonen, als naar het feit dat ze duurzaam zijn. Miss Morrison koopt de bonen zorgvuldig in en gaat op zoek naar mooie, eerlijke bonen, die van goede plantages komen. Mieke: “Het is belangrijk dat we weten waar de bonen vandaan komen en dat het eerlijke bonen zijn. Eerlijke bonen voor een eerlijke prijs, waarvoor de boeren goed betaald worden.” Bij Miss Morrison streven ze ernaar om zo min mogelijk schakels in de keten te hebben. Op die manier heeft de onderneming meer grip op het product en legt het product een kortere reis af. Dit maakt de boon groener.
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.