Met statiegeldbekers testen carnavalssteden of het plastic zwerfafval op straat na het feestgedruis afneemt. Hoe pakken de politiek en horeca in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven dit aan? Lukt het hen om een enorme kater van al het afval van wegwerpbekers te voorkomen?
De invoering van recyclebare of herbruikbare bekers heeft het terugdringen van de enorme berg afval tijdens evenementen tot doel. Een afvalvrij bekersysteem gaat verspilling in een wegwerpcultuur tegen en spaart het milieu. Al jaren werkt Europese wetgeving toe naar het verbannen van het gebruik van wegwerpplastic. Per 1 juli 2023 is hergebruik van plastic de norm en gaat de ministeriële regeling rondom Single Use Plastics van kracht.
Bekers inzamelen in Den Bosch
Onlangs schonk ’s-Hertogenbosch tijdens de Elfde van de Elfde de dranken in herbruikbare kunststof glazen. Bestelde je een biertje? Je betaalde dan alleen de eerste keer 50 cent statiegeld voor je beker. Daarna kon je de lege beker inleveren voor een nieuwe consumptie in een nieuwe beker. De gebruikte bekers werden gescheiden van het andere afval ingezameld. Zo blijft de kwaliteit van het rPET-plastic behouden en het kunststof geschikt voor de nieuwe productie van precies dezelfde evenementenbekers. Een enorme operatie waarvoor Oeteldonk gezamenlijk 160.000 recyclebare glazen inkocht. Wethouder Roy Geers: “We zijn ontzettend trots op de reinigingshelden die de binnenstad na carnaval altijd schoonvegen, maar niet op de enorme afvalberg die deze evenementen met zich meebrengen. Daarom zijn we blij dat we nu grootschalig het gebruik van de statiegeldbeker konden testen. Het is even wennen, maar het is ook een eerste stap naar een schone binnenstad tijdens grootschalige evenementen.”
Eindhoven en wegwerpbekers
Ook Eindhoven bekijkt de mogelijkheid om met herbruikbare ‘glazen’ te werken. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Denk aan de aanvoer van nieuwe bekers die goed geregeld moet zijn. En het omspoelen van de hardcups als je kiest voor kunststof bekers die je meerdere keren kunt reinigen en gebruiken. Voorzitter Ivo Soetens van de Federatie Eindhovens Carnaval: “We zijn er al even mee bezig, ook omdat wegwerpplastic per 2024 verboden wordt. Er moet dus een oplossing komen. Carnaval is echter wel iets anders dan een evenement op een afgesloten terrein.”
Eerdere primeur tijdens Leidens Ontzet
Tijdens het gratis evenement Leidens Ontzet had de stad Leiden de primeur van de invoering van een gebruiksvriendelijk afvalvrij bekersysteem. Al in 2019 bevrijdde de stad zich van plastic wegwerpbekers en werd ruim 500.000 plastic bekers en 5000 kilo zwerfafval bespaard. Daarnaast waren de schoonmaakploegen ’s ochtends vroeg 2 uur eerder klaar met schoonmaken. De 250.000 bezoekers van Leidens Ontzet brachten maar liefst 98% van de statiegeldbekers terug naar de bar!
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.