Omschrijving:
In 8 grotere steden zijn interventies toegepast om afval bijplaatsingen bij verzamelcontainers te voorkomen. De resultaten waren zeer positief. Anders dan voorheen werd juist niet ingezet op kennis of bewustwording maar op beïnvloeding van automatisch gedrag, dus zonder dat mensen het echt in de gaten hebben.
De interventies waren bepaald op basis van deskresearch, expertise en wetenschappelijke literatuur. De interventies ‘De descriptieve norm', ‘Handhaven en straffen’, 'Schoon houdt Schoon' en ‘Foot-in-the-door’ vertonen het grootste effect. Aanbeveling is om vooral in te zetten op de Descriptieve norm (laten zien dat bijna iedereen het goed doet) en "Foot in the door" (in dit geval 'als je je committeert aan een schone buurt zul je je er ook naar gedragen'), omdat deze op de langere termijn beter blijven werken. Bij handhaving is het effect waarschijnlijk korter.
Ook interessant
Kennisdocument Zwerfafval van Fastfoodverpakkingen
In dit kennisdocument vind je informatie over zwerfafval veroorzaakt door fastfoodverpakkingen. We gaan in op gedragsbeïnvloeding en hoe je dit vertaalt naar maatregelen. Welke interventies zijn bewezen effectief en met welke wetgeving heb je te maken. In dit document worden ook een tweetal voorbeelden uit de praktijk beschreven.
We willen hiermee de ondernemers in de fastfoodsector, hun collega-ondernemers in de buurt, gemeenten en beheerders van openbare ruimtes verder helpen in hun aanpak tegen zwerfafval.
Wil je concreet aan de slag, dan raden we aan dat je ook ons Plan van aanpak voor fastfoodzwerfafval leest.
Infographic aanpak bijplaatsingen
Hoe kun je overlast door het plaatsen van afval bij een centrale container voorkomen? Een overzichtelijk schema met aanpak van bijplaatsing in 4 stappen.
Analyse bijplaatsingen op containerlocaties
Deze poster is een handige tool, waarmee je de informatie uit de analyse van de bijplaatsingen op containerlocaties, overzichtelijk in kaart kunt brengen. De poster werkt met de volgende stappen.
1. Locatie analyse:
In welk gedeelte van de buurt zijn de hotspots. Hoe vaak komt het voor en om welk soort bijplaatsingen gaat het?
2. Doelgroep analyse:
Wat voor type bewoners kent de buurt? Wie zijn de hoogstwaarschijnlijke veroorzakers van de bijplaatsingen?
3. Basis op orde:
Waar heb je als gemeente invloed op? Welke faciliteiten moeten op orde zijn?
4. Samenwerking:
Welke lokale partijen zijn (potentiële) belangrijke samenwerkingspartners. In welke situaties?
5. Belangrijkste aandachtspunten hotspotbuurt:
Op basis van deze punten kan een gerichte aanpak worden geformuleerd.