Omschrijving:
Binnen dit onderzoek van Pham CK, Ramirez-Llodra E, Alt CHS, Amaro T, Bergmann M, et al. (gepubliceerd in Plos one) is de hoeveelheid afval op de bodem van de zee onderzocht door middel van camerabeelden en bodemonderzoek.
Niet alleen de hoeveelheid afval, maar ook het soort afval blijkt op verschillende plekken in de zee verschillend te zijn. Het meeste zwerfafval kan worden gevonden in diepe troggen in de zeebodem. Bij riviermondingen en zeebanken kan voornamelijk visvangst-gerelateerd zwerfafval worden gevonden. Plastic is het meest voorkomende type zwerfafval op de bodem van de zee.
Ook interessant
Infographic Samenstelling Zwerfafval 2022
Deze infographic toont de samenstelling van grof zwerfafval op hoofd- en subonderdelen. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn hierin niet meegenomen. De cijfers uit de Zwerfafvalmonitor 2022 van Rijkswaterstaat vormen de basis van deze infographic.
Plasticsoep in de Nederlandse rivieren
Het zwerfafvalprobleem in rivieren ontrafeld en wat er nodig is om het op te lossen. In dit rapport vind je de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van afval op de oevers van de grote Nederlandse rivieren.
Dit onderzoek is de basis voor het project Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee. Met behulp van citizen science verzamelen vrijwillige rivierafvalonderzoekers data over rivierafval.
In de periode najaar 2017 tot voorjaar 2023 zijn in totaal 3026 metingen uitgevoerd verspreid over meer dan 500 tracé's van 100 meter langs de oevers van de grote Nederlandse rivieren.
Schouwformulier snoeproutes
Met dit handige schouwformulier kun je heel eenvoudig aan de slag met het analyseren van je snoeproutes. Je kunt het formulier digitaal invullen of uitprinten. Het schouwformulier kun je inzetten om verbeterpunten te identificeren en te bepalen wie, waarmee aan de slag kan gaan. Daarnaast is het mogelijk om het effect van de uitgevoerde snoeproute aanpak op deze manier eenvoudig in kaart te brengen.
Het belang van een schouw
Een zorgvuldige analyse is belangrijk om te bepalen welke maatregelen of interventies het meeste succes zullen boeken. Ook kun je door samen een schouw te doen, betrokkenheid en een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid creëren bij alle belanghebbende partijen.
Hoe ga je aan de slag
Een gebiedsanalyse maak je aan de hand van een schouw. Hierbij loop je door het gebied
en breng je de situatie in kaart, met behulp van het schouwformulier.
Voorbereiding:
- Betrek een team vanuit de gemeente (mensen van o.a. afvalinzameling, groenvoorziening, beleid, wijkcoördinator).
- Nodig directbetrokkenen (zoals ondernemers, inwoners, scholen, e.d.) uit om samen de schouw te lopen.
- Print het schouwformulier of vul het formulier digitaal in.
- Print een plattegrond van het gebied uit.
- Neem telefoon met camera of iPad mee voor foto’s.