Omschrijving:
Deze maatregelenkaart, opgesteld door Rijkswaterstaat, geeft tips voor de aanpak van vuurwerk afval. Jaarlijks steken 1 miljoen Nederlanders voor miljoenen euro aan vuurwerk af. Op 1 januari zijn de straten bezaaid met vuurwerkafval. Kinderen struinen de straten af op zoek naar niet afgegaan vuurwerk, met allerlei vervelend letsel tot gevolg.
Wat niet iedereen weet, is dat vuurwerk ook schadelijk is voor het milieu vanwege hoge concentraties zink, lood en koper. Bovendien worden mensen onverschilliger door een rommelige omgeving met vuurwerkresten en zijn dan eerder geneigd er ander afval bij te gooien. Alle reden om burgers op te roepen het vuurwerk snel op te ruimen en om als gemeente extra in te zetten op het voorkomen en opruimen van vuurwerkafval.
Ook interessant
Kennisoverzicht Schone Doorgaande Wegen
Ook langs doorgaande wegen, buiten de bebouwde kom, ligt zwerfafval. Dat is zowel langs provinciale, gemeentelijke als rijkswegen het geval. In dit kennisoverzicht staan praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie en hulpmiddelen voor een brede aanpak van zwerfafval langs doorgaande wegen.
Journal of litter and environmental quality: volume 3, nummer 1
Het Journal of Litter en Environmental Quality is een wetenschappelijk tijdschrift van Keep Britain Tidy met focus op het zwerfafvalprobleem en milieukwaliteit. Het is gericht op praktische toepassing van onderzoeksbevindingen, het verspreiden van best practices en het stimuleren van nieuw onderzoek.
In dit nummer vind je de onderstaande artikelen:
- Begrijpen welk gedrag blokkades veroorzaakt: Een onderzoek van United Utilities naar doorspoelgewoonten in het Noordwesten van Engeland.
- Het grote nieuws: Een nieuwe interpretatie voor het stimuleren van gedragsverandering om hondenpoep in de openbare ruimte tegen te gaan.
- Casus Eco-Schools: Damers First School.
- De ecologie van coöperatie: Overwegingen voor zwerfafvalonderzoek.
- De toekomst van single-use plastic zakken: Is het einde in zicht?
Belevingsonderzoek Zaanstad
Onderzoek naar de mogelijkheden van belevingsgestuurd beheer in de gemeente Zaanstad. Hoe wijkt een belevingsgestuurd beheer af van het gebruikelijke beheer? Wat denken gebruikers van de buitenruimte in Zaanstad überhaupt van hun buitenruimte? Over welke aspecten zijn ze (on)tevreden?