Omschrijving:
Dit Monitoringsprotocol Objectieve Monitoring, opgesteld door Rijkswaterstaat, vormt samen met het Monitoringprotocol Belevingsmonitor de Landelijke Monitoring Zwerfafval. Het bijgevoegde protocol is de meest recente versie die gebruikt wordt vanaf 2016.
De werkwijze is gebaseerd op vooronderzoek van Oranjewoud en steeds bijgewerkt op basis van ervaringen. De beeldmeetlatten zijn van CROW. Het wordt sinds 2007 gebruikt voor het meten van de objectieve schoonheid van Nederland en de trends die zich hierbij ontwikkelen. Met deze objectieve meting wordt het daadwerkelijk aangetroffen zwerfafval in de (semi-) openbare ruimte vastgesteld. De meetmethode gaat in op locatiekeuzes, kwaliteitsniveaus, invloedfactoren, achtergrondvariabelen en verstorende elementen. Het monitoringsprotocol beschrijft ook hoe de kwaliteit van de meetresultaten moet worden geborgd.
Ook interessant
Infographic Samenstelling Zwerfafval 2022
Deze infographic toont de samenstelling van grof zwerfafval op hoofd- en subonderdelen. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn hierin niet meegenomen. De cijfers uit de Zwerfafvalmonitor 2022 van Rijkswaterstaat vormen de basis van deze infographic.
Schouwformulier snoeproutes
Met dit handige schouwformulier kun je heel eenvoudig aan de slag met het analyseren van je snoeproutes. Je kunt het formulier digitaal invullen of uitprinten. Het schouwformulier kun je inzetten om verbeterpunten te identificeren en te bepalen wie, waarmee aan de slag kan gaan. Daarnaast is het mogelijk om het effect van de uitgevoerde snoeproute aanpak op deze manier eenvoudig in kaart te brengen.
Het belang van een schouw
Een zorgvuldige analyse is belangrijk om te bepalen welke maatregelen of interventies het meeste succes zullen boeken. Ook kun je door samen een schouw te doen, betrokkenheid en een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid creëren bij alle belanghebbende partijen.
Hoe ga je aan de slag
Een gebiedsanalyse maak je aan de hand van een schouw. Hierbij loop je door het gebied
en breng je de situatie in kaart, met behulp van het schouwformulier.
Voorbereiding:
- Betrek een team vanuit de gemeente (mensen van o.a. afvalinzameling, groenvoorziening, beleid, wijkcoördinator).
- Nodig directbetrokkenen (zoals ondernemers, inwoners, scholen, e.d.) uit om samen de schouw te lopen.
- Print het schouwformulier of vul het formulier digitaal in.
- Print een plattegrond van het gebied uit.
- Neem telefoon met camera of iPad mee voor foto’s.
Winkelgebieden Scan Bezoekers
Met deze enquête krijg je een beter beeld van de meningen en ervaringen van het winkelend publiek. Een goed uitgevoerde enquête kan inzicht geven in het gedragspatroon van bezoekers, welke plekken men vies vindt (hotspots) en hoe schoon men het winkelgebied vindt (de schoonbeleving). Voordelen van een enquête zijn dat deze relatief snel kan worden uitgevoerd, de kosten betrekkelijk laag zijn en de resultaten snel bekend. De uitkomst van de enquête gebruik je bij het maken van het plan van aanpak voor winkelgebieden.
Wil je meer achtergrondinformatie? Bekijk dan ook het Plan van Aanpak Winkelgebieden.