Een waarschuwing voor milieuschade door plastic

Dit rood-blauwe logo met levenloze zeeschildpad, waarschuwt voor plastic in productverpakkingen. Wereldwijd komt 41% van het plastic in verpakkingen terecht, zoals flessen, wegwerpbekers en chips- en snoepverpakkingen. Als dit plastic gaat zwerven en terecht komt in de natuur, richt het schade aan bij bloemen, planten, bomen, dieren en uiteindelijk ook bij onszelf. Naast zorgen dat je zo min mogelijk producten gebruikt die dit logo hebben, zijn er meer dingen die je kunt doen. Beperk de milieuschade door je eigen herbruikbare beker, bakje of lunchtrommel te gebruiken.

Lees hier meer over het logo

Zo doen zij het

Laat je inspireren door het gedrag van verschillende Supporters van Schoon en ontdek wat jij nog meer kunt doen om afval te verminderen. Wees creatief met herbruikbare alternatieven!

Twee scholieren op een picnicbankje met eigen herbruikbare lunchbox

Zelf lunch meenemen

Veelzijdig voor onderweg 

Wie een lunchtrommel lunchbox gebruikt, voorkomt dat plastic zakjes en folie per ongeluk op straat terechtkomen. Neem je favoriete lunch overal mee naartoe en vermijd onnodige to-go maaltijden.  

To-go bekers weigeren

'Ik kies voor herbruikbaar'

Met een herbruikbare beker maak je wegwerpbekers overbodig en help je het milieu. Neem je favoriete drankje mee waar je ook bent, en voorkom onbedoeld zwerfafval op straat.

Je eigen pan laten vullen

Patat zonder plastic, in een pan

Vul 'm met patat of afhaalmaaltijden zonder extra verpakking. Zelf een bakje of zelfs een pan meenemen, is een eenvoudige stap om plastic te besparen en het milieu te ondersteunen.

Hier kun je terecht met je eigen verpakking

Steeds meer winkels hebben een speciale sticker op hun deur. Deze sticker, ontwikkeld door Zero Waste Nederland, Milieu Centraal en Supporter van Schoon, is geen verplichting maar een vriendelijke uitnodiging. Als je de sticker ziet, mag je je eigen verpakkingen meebrengen. Ook winkels zonder sticker sluiten zich steeds vaker aan, omdat sinds 1 juli 2023 extra kosten gelden voor het gebruik van wegwerpbekers of -bakjes.

Overzicht deelnemende locaties

Wegwerpbekers vermijden helpt!

Wist je dat een herbruikbare beker na 25 keer de CO2 van het maken goedmaakt? En dat in ons land jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval op straat terechtkomt? Herbruikbare verpakkingen zijn een kleine moeite, maar ze kunnen een groot verschil maken voor het milieu. Milieu Centraal maakte een quiz over dit onderwerp.

Doe de quiz hier

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!